Hledám byt, zn. poprvé

Hledám byt, zn. poprvé

Peníze mají takovou zvláštní vlastnost. Ať jich je, kolik chce, rychle se rozkutálí. Však jsou kulaté! Anebo papírové – ty jsou zase hned v luftu. Člověk se těší, až si začne pořádně vydělávat, jenže postupně zjišťuje, že čím více vydělá, tím více utratí. A tak jsme se rozhodli podívat se tématu peněz a hospodaření s nimi trochu na zoubek a poskytnout vám, naši milí čtenáři, nějaké užitečné informace pro život. Rozuměj pro život s penězi, protože ten je o dost zábavnější, než život bez peněz! ;-) Tentokrát jsme se zaměřili na téma bydlení, které je obecně takový Otesánek, co nám každý měsíc plení bankovní účet. Dočtete se nejen praktické rady, jak shánět bydlení, ale především na co si dát pozor a co všechno je třeba vědět, když uzavírám nájemní smlouvu. Tak pojďme na to!

Spolubydlení

Kde sehnat bydlení? Možností je více. Chudší studenti mohou mít zájem o spolubydlení, na které se spousta webů zaměřuje – stačí zadat klíčové slovo „spolubydlení“ do vyhledávače a vyjede řada odkazů. Je to fajn možnost, jak za bydlení hodně ušetřit, ale pozor – pokud je smlouva napsaná na někoho jiného, tebe vůbec nic nechrání, nemáš žádná nájemní práva a v případě neshod můžeš skončit náhle na ulici. Rovněž opačná pozice ale není žádný med. Kolikrát se to už stalo, že spolubydlící protopil v zimě svým přímotopem desítky tisíc, vše popřel, nic nezaplatil a zmizel, přičemž finanční odpovědnost a plnění nesl ten, na koho byla napsaná nájemní smlouva? Odpověď je snadná – stalo se to fakt hodněkrát, děje se to dnes a denně. Takže i v případě spolubydlení se hodí mít písemnou podnájemní smlouvu, předávací protokol a jasný systém rozpočítávání všech poplatků, o čemž budeme ještě mluvit. A to i v případě, že jste všichni kamarádi! (Nejedno přátelství totiž skončilo hádkou o peníze.) A rozhodně doporučuji neskončit pouze u finančních otázek, ale stanovit si společná pravidla vaší sdílené domácnosti a systém úklidu společných prostor. Pořádek totiž dělá přátele. Fakt! :-)

Podnájem versus nájem

Už jsme to naťukli – je zásadní rozdíl, jestli si byt pronajímáš přímo od jeho majitele a uzavíráš nájemní smlouvu, nebo ti byt poskytuje k užívání někdo jiný a tím pádem se jedná a podnájem.

Jako nájemník jsi totiž chráněn zákonem (občanský zákoník) a máš určitá práva a jistoty, samozřejmě zároveň s povinnostmi. Pokud své povinnosti plníš (platíš nájem a nepoškozuješ byt), nemůže tě nikdo vyhodit ze dne na den, chrání tě 3 měsíční výpovědní lhůta. Když se něco v bytě porouchá (nemyslím tím, že se ti rozbije televize, ale spíše byt sám, třeba klika u dveří, bojler, nebo topení), majitel je povinen to opravit (opravy do 500 Kč – tzv. drobné opravy – hradí nájemník, opravy nad 500 Kč – ty, které nelze považovat za drobné, nebo které zhoršují či znemožňují užívání bytu – hradí majitel), nebo ti opravu proplatit či strhnout z nájemného.

Jako podnájemník však nemáš taková práva, jako ten, kdo uzavřel nájemní smlouvu s majitelem – nájemce. Nájemce ti nemusí umožnit v bytě podnikat, nebo chovat zvířata. Podnájemní smlouva tě tedy může v tomto omezit oproti nájemní smlouvě, která ze zákona taková omezení obsahovat nesmí. Těm, kdo se ohlíží po samostatném bydlení a mají zajištěné jeho financování, tedy doporučujeme najít si nájemní byt přímo od majitele. Jak a kde?

Líná huba – holé neštěstí, a tak se jako první nabízí: ptej se známých. Každý máme kolem sebe řadu lidí a ti znají další řadu lidí a tak dále. Vyplatí se tedy poptat ve svém okolí a rozhodit (sociální) sítě.

Jestliže v síti žádný super byt za dobré peníze neuvázne, je třeba sednout k internetu a projet si inzeráty. Je nespočet realitek a na jejich webu si můžeš inzeráty třídit podle mnoha filtrů, které si zadáš s ohledem na svoje potřeby a možnosti. Např. podle lokality, velikosti bytu, ceny nájmu, nebo typu domu (panelák, cihlový činžák, vila se zahradou apod.)

S realitkou nebo bez realitky?

Spolupráce s realitkou má své výhody a nevýhody. Nevýhoda je jasná – platíš provizi za zprostředkování. Zároveň ti ale realitka může poskytnout za tvoje peníze nějaké služby – např. konzultace všeho, co se týká smlouvy a dalších právních záležitostí. Je třeba se realitního makléře vyptat: Jaká je výše provize a jaké výhody ti zaplacení provize přinese? Na základě toho se pak můžeš informovaně rozhodnout, jestli jsou to dobře investované peníze a jestli služeb realitky k získání pronájmu snů využiješ, nebo zkusíš hledat na vlastní pěst.

I to je samozřejmě možné, v takovém případě je klíčovým heslem pro vyhledávání „bez realitky“. Ať už jednáš s majitelem napřímo a nikdo ti nekryje záda, nebo půjdeš do zprostředkování realitní kanceláří, vždy je jen a jen na tobě, aby sis předem vše zjistil/a, dobře smluvně ošetřil/a a nenechal/a se napálit.

Pak už je třeba si dobře promyslet, jaké mám od bydlení očekávání a jaké jsou moje požadavky na byt jako takový, na jeho velikost, světlost, vybavení, na to, jak je v domě situován, na cenu (do které je zapotřebí připočítat také služby, vodu, elektřinu, plyn, vytápění v zimě), dostupnost lokality, klid v domě, aj.

Rozhodně je potřeba znát svá práva a povinnosti. Povinnosti jsou zejména udržovat byt a vybavení v dobrém stavu, funkční, nic nepoškozovat, hlásit závady majiteli, a především včas platit nájemné. Pokud někdo totiž 3 měsíce nezaplatí, může být ze dne na den z bytu vyhozen soudním rozhodnutím a ještě mu mohou být zabaveny jeho věci, které v bytě má. (Na vystěhování na vlastní pěst majitel právo nemá, musí vždy rozhodnout soud).

V případě, že nájemní smlouva je na dobu určitou (zpravidla na rok), je jasné, že tomu, kdo nemá moc dobrou platební morálku, hrozí, že mu smlouva prodloužena nebude.

Jak je to ale s našimi právy? Jak poznám, že smlouva je v pořádku a mohu ji s klidem podepsat, když právničina je mnoha lidem dost nesrozumitelná? Je dobré si před podpisem nechat smlouvu zkontrolovat právníkem. Nemáš na něj peníze? Nevadí - pomohou ti v občanské poradně, která nabízí právní pomoc zdarma, stačí si ji vyhledat podle místa svého bydliště. Na internetu najdeš i bezplatné online poradny, některé zaměřené přímo na bydlení.

Na co je potřeba dát pozor:

Vždy se ujisti, že ten, s kým podepisuješ smlouvu, je skutečný majitel bytu. Ověřit si to můžeš výpisem z katastru. Hodí se o majiteli něco vědět, třeba zda není v insolvenci (zda nedluží), protože jeho případné finanční problémy by mohly zle padnout i na tebe.

Pokud jednáš s někým jiným, nech si předložit smlouvu o zastoupení majitele. Někdy je majitelů nemovitosti více – pak by tato smlouva měla jmenovat a identifikovat všechny spolumajitele a musí obsahovat (nejlépe úředně ověřené) podpisy všech.

To samé platí v případě, že smlouvu podepisuješ s jedním z majitelů, ale majitelů je více. I tehdy si nech předložit platné pověření k zastupování.

Samotná smlouva musí jasně identifikovat majitele (pronajímatel bytu), jasně označovat samotný byt, o které se jedná, vymezit dobu trvání nájemní smlouvy (na dobu určitou/na dobu neurčitou), cenu nájemného a způsob jeho placení, způsob placení energií (vodné, stočné, plyn, elektřina), ukončení nájmu, datum uzavření smlouvy a podpisy obou stran.

Co naopak v nájemní smlouvě být nesmí, jsou jakákoli ustanovení, která by tě zkracovala na tvých právech nebo by ti ukládala zjevně nepřiměřené povinnosti. Taková ustanovení jsou neplatná, to znamená, že se jimi nemusíš řídit a nelze po tobě ani vymáhat smluvní pokutu za porušení takového „výmyslu“ ze strany majitele. Taková pokuta je nezákonná a nemusíš ji platit. O co se v praxi jedná? Např. o zákaz chovu zvířat, zákaz kouření, zákaz návštěv nebo zákaz podnikání v bytě. Platí ale zároveň, že nájemce (tedy ty) nesmí byt poškozovat, musí dodržovat pravidla obvyklá pro chování v domě a náležitý pořádek, aniž by obtěžoval nebo ohrožoval další obyvatele domu.

Kromě nájemní smlouvy věnuj pozornost dalším věcem:

Předávací protokol

Vždy si byt osobně prohlédni v přítomnosti majitele, nebo pověřeného zástupce majitele, a to včetně spotřebičů a vybavení. Na fotkách vypadá hezky všechno, ale realita může být jiná. Pokud objevíš nějaké závady (díru ve zdi, poškrábané parkety, plíseň v koupelně nebo šváby v kuchyni či rozbité umyvadlo), upozorni na ně majitele, je dobré je i vyfotit a datovanou fotku si uložit. Vyplatí se to nepodcenit, jinak se při vystěhování můžeš dozvědět, že to, cos považoval/a za nicotný škrábanec a nevěnoval/a mu pozornost, je škoda na podlaze z luxusního dřeva za X desítek tisíc, a že tato škoda jde za tebou. Těžko se pak budeš zpětně bránit.

Nech si vyhotovit předávací protokol, který bude obsahovat seznam vybavení bytu a detailní popis jeho stavu. Zkontroluj, že to, co je na papíře, souhlasí s realitou. Součástí předávacího protokolu je také odečet – předávací protokol má obsahovat sériové číslo a umístění měřicích zařízení pro odečet stavu odebrané vody, tepla, plynu a elektřiny. A platí, že chytřejší je ten, kdo se ptá, než ten, kdo dělá, že všemu rozumí, a pak hloupě naletí.

Závady dokumentuj

Pokud by se po nastěhování objevily další závady, hned je nafoť a bez prodlení datované fotky s detailním popisem škody pošli majiteli bytu, kopii si ulož. Jinak se může stát, že škodu bude chtít uhradit po Tobě a to nechceš. Proto měj po ruce důkazy, že jsi závadu nezpůsobil/a.

Tyto závady by ti totiž majitel mohl chtít strhnout z kauce, resp. jistoty, kterou skládáš při podpisu nájemní smlouvy. Kauce chrání majetek majitele v případě, že byt nějak poškodíš, nebo neplatíš nájem či poplatky. Maximální výše kauce je šestinásobek měsíčního nájemného (myšleno holého nájemného bez poplatků). Může být ale menší, nebo nemusí být vůbec, to záleží na pronajímateli.

Při vrácení kauce (když se stěhuješ a předáš byt v pořádku tak, jak byl, vrátí ti peníze, co jsi na začátku složil/a) máš právo i na úroky, na jejich výši je fajn se dohodnout předem, měly by odpovídat běžným úrokům, jaké mají třeba banky na poskytované půjčky.

Reálná výše poplatků

Jak už jsme tu zmínili, neplatíme jenom nájem, ale také poplatky (vodné, stočné, elektřinu, plyn). Zeptej se předem na výši a počet poplatků spojených s užíváním bytu a nech si ukázat platný předpis záloh či evidenční list – kopii bys měl/a dostat společně se smlouvou. Zjisti si, zda jsou do poplatků zahrnuty také částky za osvětlení a úklid společných prostor, odvoz odpadu či fond oprav, který by správně měl být zahrnut do nájemného.

Uf, není to sranda, co člověk musí všechno znát a vyřídit, když jde do samostatného bydlení, že? Odchod od rodičů je velký krok a ne vždy je na to člověk úplně připravený. Občas zjistíme, že jsme se ocitli ve vodě a nezbývá, než plavat. Přestože pro nás je to poprvé, nejsme jediní, kdo kdy v tomhle rybníku plavali. Jsou lidé, kteří už tím prošli, vědí, jak dělat tempa a znají směr. Takže proč se v tom plácat, když si můžu nechat poradit! Tenhle článek je dlouhý, ale přesto neobsahuje odpověď na všechno. Vůbec se třeba nezabývá tím, když majitel bytu dělá nájemci nějaké problémy – co v takovém případě dělat by totiž bylo na samostatný článek. Ty už ale víš, že rada a pomoc je na blízku, a že nám můžeš napsat na náš poradenský chat. Někdy se stačí vypovídat, jindy poradíme, nebo pomůžeme najít pomoc v místě tvého bydliště nebo online.

Držíme Ti palce ve Tvém vykročení do dospělosti a přejeme Ti, ať najdeš bydlení, kde se budeš cítit dobře, bezpečně a doma. A aby to tak bylo doopravdy, nezapomeň po nastěhování vyměnit zámky! ;-)

Zdroje:

Dobré rady od dTestu: Co hlídat, když si pronajímáte byt

Pronájem bytu – na co si dát pozor aneb rady a tipy pro nájemce

Související články:

100x nic umořilo…

Proč je uspořený peníz víc než utracený peníz

Peníze, penízečky, kam jste se mi poděly?

Jak cenná je koruna?

Hluboko do kapsy? Pojď to změnit!

Nějak to dopadne...


doporučení


zdravím, za sebe musím říci, že jsem raději nyní, když si nechám poradit, už jsem se párkrát spálila a prostě třeba nezvládla vše ohlídat, jak jsem měla....naštěstí poslední volba mě nezklamala, našla jsem své vysněné bydlení a bez zbytečných komplikací třeba tady https://www.eurobydleni.cz/byty/praha/prodej/, držím všem palce

Napište svůj názor

Psát reakce smí pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste zaregistrováni musíte se přihlásit.

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.