Kybergrooming. Miláček, nebo úchylák?

Kybergrooming. Miláček, nebo úchylák?

Díky internetu se dnes může seznámit v podstatě každý. Psát si s někým je snadné, zábavné a vzrušující. Potkáš tak nové kámoše a třeba i… lásku! Jak ale poznáš, jestli si píšeš s mladou holkou, nebo s pupkatým „strejdou“? A na co si dát pozor, než se osobně sejdeš s někým, koho znáš jenom přes internet?

Tentokrát si řekneme něco o kybergroomingu, což není název nové počítačové hry, ale označení dost odporného zločinu, který pachatel páchá skrze internet a díky internetu. „Grooming“ v překladu znamená „zkrášlování“ – podstatou je tedy to, že pachatel – rozuměj úchylák – se vydává za někoho, kým ve skutečnosti není. Stáhne si někde na internetu fotky přitažlivé mladé holky/kluka a vymyslí si profil, celý svůj životní příběh. To všechno proto, aby nalákal oběť.

Když se někdo chytí a začne si s úchylákem psát, má pocit, že narazil na někoho úžasného. Je mu s novým kamarádem dobře. Tak moc si rozumí! Umí podpořit, pochopit, utěšit, je s ním legrace. Je prostě super!

Mezitím, co úchylák buduje ve své oběti důvěru, připravuje si prostor pro další akci. Někdy fáze psaní trvá měsíce, klidně i rok. Úchylák nespěchá, potřebuje, aby oběť neměla nejmenší podezření, že něco není v pořádku. Proto třeba novému „kamarádovi“ posílá dárky či peníze. A klade oběti na srdce, že jejich vztah je „jejich tajemství“.

Past jménem sexting

O sextingu jsme tady už hodně psali, můžeme ale připomenout, že se jedná o pořizování a rozesílání intimních videí a fotografií přes počítač či mobilní telefon. Náš úchylák se z tebe bude snažit takovou intimní fotku či video vylákat. Pod falešnou identitou tě bude zkoušet hecovat, rajcovat, naléhat „jestli mě miluješ, tak…“ apod. Pošle ti „svoje“ fotky a bude chtít tvoje výměnou. Až na to, že na těch, co pošle on, bude někdo úplně jiný…

Pokud oběť fotku či video pošle, je v pasti. Úchyl dostal, co chtěl, a má kompromitující materiál k dalšímu vydírání. Požaduje schůzku, sex, nebo… nebo tvou nahou fotku/video rozešle všem. VŠEM! Právě osobní schůzka, kde bude moci oběť zneužít, je to, o co mu celou dobu jde.

Jak poznat kybergroomera

  • Komunikuje se svou obětí i několik měsíců, někdy i přes rok, než se odhodlá sjednat si schůzku ve skutečném světě.
  • Chce udržet vztah z větší části, pokud ne celý, v tajnosti.
  • Často se v konverzaci baví o významu skutečné lásky.
  • Tváří se neobyčejně přátelsky, zajímá se o problémy oběti, naslouchá jí a radí.
  • Podporuje oběť emocionálně, často i finančně.
  • Bude hovořit o tom, že vztah bude pokračovat, jakmile se v reálném světě potkáte.
  • Vyžaduje jako protislužbu kybersex s použitím web kamery, nahé fotografie, videa apod.

Takhle nějak vypadá obecně scénář. Podívejme se na jednotlivé případy, které se staly:

MF DNES už před časem odhalila muže, který na internetu lákal dítě k sexu.

Na osmadvacetiletého Jiřího Kadrnožku narazili redaktoři MF DNES na dětských diskusních stránkách, kde pod přezdívkou Jirzin napsal: "Najde se tady holka, která mi ho vy...?" (Následoval vulgární výraz pro uspokojení muže rukou.)

Redaktoři si s ním pak psali pod identitou jedenáctileté Terezy. Kadrnožka se zajímal o to, jak vyspělé už je její tělo. S domnělou dívkou vystupující jako Terezička44 si nakonec smluvil schůzku, na kterou posléze přišel.

Když zjistil, že ve skutečnosti má schůzku s redaktory, utekl. Policie ho později dostihla na základě fotografie zveřejněné v novinách – poznala ho jeho bývalá kolegyně.

Původně za svůj prohřešek dostal Kadrnožka podmínku na dva roky, kterou mu soud později snížil na rok díky tomu, že dobrovolně chodil do sexuologické ordinace a léčil se.

Kadrnožka u soudů opakovaně tvrdil, že se považuje za nevinného, a jeho obhájce usiloval o naprosté zproštění viny. "Neměl jsem žádné postranní úmysly. Přihlásil jsem se na chat ze zvědavosti. Jednání lituji," prohlašoval Kadrnožka.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/deti-podcenuji-rizika-internetu-45-procent-z-nich-posila-pres-sit-sve-fotky-1t6-/domaci.aspx?c=A090522_080827_domaci_pje

Soud potrestal zneužití jednadvaceti chlapců osmi lety vězení

Pětatřicetiletý Pavel Hovorka z Prahy své oběti kontaktoval přes internet a některé z nich nutil k pohlavnímu styku.

Hovorka, který pracoval jako ostraha v tiskárnách, sponzoroval dětské domovy. Jeho údajně první oběť vyhrála jím vypsanou soutěž "dítě VIP", za což měla strávit dva týdny v Praze.

Chlapec tak v červenci 2005 strávil několik dnů s obžalovaným na vrátnici, kde ho muž podle žalobců zneužil. Další oběti si prý vyhledával na seznamovacích serverech.

Většinou si s nimi po nějaký čas dopisoval a telefonoval. Poté je pozval k sobě do práce, kde několik z nich údajně donutil k pohlavnímu styku.

Nabízel jim za něj peníze, některé také vydíral. Hrozil, že vyzradí jejich homosexuální orientaci a zveřejní jejich nahé fotografie, které mu za úplatu poslali. Někteří se bránili, a tak je podle obžaloby znásilnil.

Pavel Hovorka se zodpovídal z trestných činů pohlavního zneužívání, vydírání, ohrožování výchovy, svádění k pohlavnímu styku a znásilnění.

Soud mu kromě vězení uložil také sexuologickou léčbu. Hrozilo mu až dvanáctileté vězení. Svou vinu odmítá a proti nynějšímu rozsudku se odvolal.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/soud-potrestal-zneuziti-jednadvaceti-chlapcu-osmi-lety-vezeni-pvv-/krimi.aspx?c=A090205_101224_krimi_jba

Zneužil desítky dívek na sociálních sítích

Krajský soud v Hradci Králové v únoru potrestal jednadvacetiletého Lukáše Baka za zneužívání, vydírání a znásilnění několika desítek nezletilých dívek vězením na 8,5 roku. Muž z Trutnovska se s dívkami seznamoval prostřednictvím sociálních sítí na internetu a trestnou činnost podle rozsudku spáchal na 45 dívkách ve věku od deseti do 18 let. Jde o dosud nejrozsáhlejší případ sexuálního zneužívání dětí v Královéhradeckém kraji.

Mladík po dívkách požadoval například zaslání jejich snímků ve spodním prádle nebo bez oblečení a poté jim vyhrožoval, že fotografie zveřejní.

„První fotky jsem mu poslala dobrovolně, další mě donutil poslat, protože mi vyhrožoval, že snímky zveřejní na internetu," řekla v úterý u Krajského soudu v Hradci Králové jedna z poškozených, se kterou se Bako seznámil, když jí bylo 15 let.

S obžalovaným dívka také chodila a několikrát s ním měla i pohlavní styk. V jednom případě po obžalovaném chtěla, aby přestal, on však pokračoval. Když se s ním chtěla rozejít, znovu jí vyhrožoval zveřejněním snímků. „Měla jsem strach, cítila jsem se bezmocně a provinile, že jsem mu fotky poslala," řekla dívka, která se nakonec svěřila své matce.

Vydával se za dívku

Soud četl také výpovědi dalších dívek, se kterými Bako navázal vztah přes sociální sítě. Jedna například uvedla, že se na internetu vydával za Kamilu Kamčatkovou.

„Nejdřív se mě ptala, zda bych jí neposlala nějakou nahatou fotku, to jsem odmítla, ale potom mi řekla, že si je vyměníme. Tak jsem asi tři fotky poslala," řekla poškozená. Následně se bála, že fotky někdo zveřejní. „Nechápu, že jsem to udělala, potom jsem měla hrozný stres, že se to dozví naši," uvedla na policii.

Bako podle obžaloby nejméně od roku 2010 do svého zadržení v srpnu 2014 zneužil desítky nezletilých dívek z celé republiky.

 Zdroj: http://www.novinky.cz/krimi/395770-za-zneuziti-desitek-divek-na-socialnich-sitich-dostal-mladik-8-5-roku-vezeni.html

http://www.novinky.cz/krimi/390939-divky-zneuzivane-pres-internet-mely-z-obzalovaneho-strach.html

Skautští vedoucí Piškot s Meluzínem zneužili 39 obětí

V roce 2012 Českou republikou otřásl případ Piškota a Meluzína – skautských vedoucích, kteří společně zneužívali děti. Začalo to vyšetřováním podezření na zneužití jednoho chlapce, nakonec se sexuálních obětí ve věku od dvanácti do osmnácti let nasčítalo 39.

Vyšetřování odstartoval jeden svedený a vydíraný chlapec

Začalo to tím, že oba mladíci byli loni v dubnu vzati do vazby v souvislosti se sexuálním zneužitím třináctiletého chlapce, jejich svěřence z oddílu. Podle rodiny muži chlapce nalákali na korespondenci s fiktivní dívkou, jíž vzápětí poslal své odhalené fotografie.

"Hrozili synovi, že jeho erotické fotografie rozešlou kamarádům a spolužákům. Tak ho přiměli k sexu. Docházelo k análnímu styku, orálnímu styku, točení videa," sdělila matka zneužívaného chlapce, který chodil dva roky do desetičlenné chlapecké družiny Bobři.

Rodina později také tvrdila, že oba vedoucí chlapce zkoušeli ovlivňovat. Skautské hnutí oba muže krátce po vypuknutí aféry vyloučilo ze svých řad.

V rámci dokazování postupně vyšlo najevo, že obětí jejich trestné činnosti bylo prokazatelně 39. Podle státního zástupce ovšem existuje důvodné podezření, že poškozených jsou další desítky, což se ale nepodařilo prokázat.

Věk obětí se pohybuje zhruba od 12 do 18 let. Zločinu znásilnění se podle Stibora obvinění dopustili asi na pěti z nich.

Oběti jsou z celé republiky

Oběti přitom nejsou jen z Ústeckého kraje, ale v podstatě z celé republiky, upřesnil státní zástupce. Dodal, že všechny oběti nepocházely z okruhu skautského hnutí, obvinění se k nim dostávali také prostřednictvím internetu.

"Trestná činnost byla páchána prostřednictvím sociálních sítí," řekl žalobce.

Veškeré podrobnosti o případu se dozvíš zde v reportáži.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/obzaloba-pro-vedouci-junaka-za-zneuziti-39-skatu-f5r-/krimi.aspx?c=A130403_164900_usti-zpravy_klu

Vražda v Anglii

V roce 2009 bylo na poli v anglickém Sedgefieldu nalezeno tělo 17leté studentky Ashleigh Hallové, která se stala obětí kybergroomingu. Ashleigh, studentka ošetřovatelství, byla společenská a měla hodně přátel. Aktivně také využívala sociální síť Facebook, na které se seznámila s 16letým chlapcem. S tím si po delší komunikaci domluvila osobní schůzku. V neděli 25. října 2009 večer oznámila matce, že jde ke kamarádce, u které přespí. V pondělí již Ashleigh nedorazila k obědu. K zabití dívky se přiznal 32 letý Peter Chapman. Muž zmanipuloval dívku právě díky sociální síti Facebook, kde pod falešným profilem předstíral, že je 16 letý chlapec. Asleigh pak důvěřovala informacím, které od útočníka získala prostřednictvím chatu, a souhlasila s osobní schůzkou, což se jí, bohužel, stalo osudným.

Zdroj: http://cms.e-bezpeci.cz/content/view/212/35/lang,czech/

Nebuď oběť!

  • Přemýšlej o online přátelstvích, neprotiřečí si v některých informacích?
  • Proč nechce komunikovat přes web kameru, netají svou identitu? (pozor, i web kamera může být podvrh, jak jsme si řekli zde)
  • Proč chce udržet vztah v tajnosti a proč se ptá na intimní otázky?
  • Do profilu na chat si dej nic neříkající fotku, neuváděj věk, budeš tak nezajímavý a krytý.
  • Nesděluj nikomu své osobní údaje – věk, bydliště, telefon, email.
  • Mluv jen o tom, o čem chceš, nenech se nutit do sexuálních témat.
  • Neposílej nikomu intimní fotky ani videa.
  • Nikdy nechoď na osobní schůzku, aniž bys o tom řekl rodičům. Schůzku si dej vždy na veřejném místě a lépe, když půjdeš s partou – pokud to bude v pohodě, mohou se kamarádi posléze odpojit.

Máš pochybnosti o svém intenetovém příteli? Něco ti "nesedí"? Nutí tě někdo do sexu přes internet? Chceš se sejít s někým, koho znáš jen přes net a nevíš, jak to udělat bezpečně? Víš o někom, kdo se stal obětí vydírání? Nebo dokonce znásilnění? Nenech si to pro sebe, napiš nám o tom. Bezpečně, anonymně, jsme tu pro tebe na chatu.

Související příspěvky:

Je libo Internet?

Bezpečně na Internetu - udělejme si v tom jasno!

Reálné případy a dopady sextingu

Sexting II. Víš, s kým se seznamuješ?

Bacha na sexting

"Nevěřte citátům na internetu, nemusí být pravé." - Abraham Lincoln, 1862 

Internetová identita - naše druhé já? 

Na internetu se chováme nejen slušně, ale i opatrně! 

Jak vymyslet heslo a jak ho nezapomenout 

Slavným proti své vůli aneb O fotkách a videu na internetu 

To (ne)vysvětlíš?! 

Google jasnovidec 

Hledej, stopa! 

Welcome to the Internet - let me be your guide!


Napište svůj názor

Psát reakce smí pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste zaregistrováni musíte se přihlásit.

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.