Když mi bylo osmnáct, těšilo mě, že si můžu dát v hospodě nebo na zábavě legálně pivo, ale ještě víc mě těšilo, že můžu řídit auto, takže jsem většinou dělával odvoz. Ne, že bych toho litoval, ale když člověk někde přijde k baru a vidí řadu flašek s chlastem, pět píp s pivem a jenom v zašmudlaný lednici kdesi v koutě se krčí načatá no-name cola, přepadne ho najednou pocit, že moc na výběr nemá, pokud chce pít nealko. Jenže to vůbec není pravda!
A taky podle mě vůbec není pravda, že by si člověk nemohl akci bez pití užít (myslím bez pití alkoholu. Bez pití obecně by si pak užil tak maximálně parádní headache z dehydratace...). Alkohol samozřejmě má fungovat tak, že konzumenta povznese do mírné euforie a částečně utlumí společenské zábrany, takže si pak spíš troufne tancovat nebo oslovit neznámé lidi. Ovšem tento efekt se nedostaví u všech a taky ne po stejné dávce. Někdo po pití bývá agresivní, někdo má tak nízkou toleranci na alkohol v těle, že se mu po prvním drinku začne dělat špatně nebo se přestává kontrolovat. Není to nic ostudného nebo zesměšňujícího. Je to stejné, jako když má někdo špatnou snášlivost lepku a udělá se mu zle po snězení plátku chleba... A stejně jako by bylo hloupé, kdyby celiaci jedli lepek přes vědomí, že jim z toho bude zle, bylo by nerozumné i to, kdyby někdo pil alkohol v případě, že by za to něco utrpěl (nízká tolerance, nízký věk, zdravotní komplikace apod.) jenom proto, že se to od něj snad očekává.
No a jak je to s tím výběrem? Jednoduše. Dneska už existuje spousta podniků, kde nabízejí nealko koktejly, které chutnají zajímavě, nevypadají nudně jako plechovka coly a díky absenci alkoholu ani nevyjdou tak draho, jako jejich etanoloví příbuzní. Tady je pár takových nealko koktejlů jako příklad:
Arnold Palmer recept
Velmi jednoduchý, ale přesto osvěžující nealkoholický koktejl, pojmenovaný po Arnoldu Palmerovi, jednom z nejlepších golfistů historie.
Ingredience:
- Ledový čaj – 15 cl
- Limonáda – 15 cl
Vybavení:
- Collins sklenice
- Ledové kostky
- Míchátko
Příprava:
- Do sklenice s plochým dnem vložíme několik kostek ledu
- Přidáme ledový čaj a limonádu ve stejném poměru
- Zamícháme a můžeme ještě přidat plátek citronu a stonek máty jako ozdobu
Cinderella recept
Ingredience:
- Citronový džus (šťáva) – 4 cl
- Pomerančový džus – 4 cl
- Ananasový džus – 4 cl
- Soda – 8 cl
- Grenadina (sirup) – střik
Vybavení:
- Highball sklenice
- Shaker
- Strainer
- Ledové kostky
- Brčko
Příprava:
- Do míchací sklenice vložíme několik kostek ledu a nalijeme džusy ve stejném poměru
- Po důkladném promíchání v šejkru přelijeme pomocí straineru (tj. bez ledu) do předem vychlazené highball sklenice
- Dolijeme sodou a na vrch zastříkneme grenadinou
- Přidáme brčko a jako ozdobu plátek pomeranče či ananasu na okraj sklenice
Dolce & Gabbana recept
Velmi jednoduchý nealkoholický drink, který je při použití „normální“ Coca-Coly s cukrem známý jako „Roy Rogers“ drink.
Ingredience:
- Coca-Cola Light nebo Zero – 20 cl
- Grenadina (sirup) – 1 cl
Vybavení:
- Highball sklenice
- Ledové kostky
- Míchátko
Příprava:
- Naplníme highball sklenici s plochým dnem přibližně do poloviny ledem
- Do sklenice nalijeme Coca-Colu bez cukru a grenadinový sirup
- Pečlivě zamícháme a jako ozdobu přidáme koktejlovou třešeň a plátek citronu
Faisal Ali recept
Ingredience:
- Pomerančový džus – 5 cl
- Mangový džus – 5 cl
- Brusinkový džus – 5 cl
- Zázvorová limonáda – 5 cl
Vybavení:
- Collins sklenice
- Ledové kostky
- Míchátko
Příprava:
- Do sklenice s plochým dnem vložíme několik kostek ledu
- Nalijeme veškeré ingredience ve stejném poměru
- Zamícháme a jako ozdobu můžeme přidat plátek pomeranče na okraj sklenice
Jim Howard recept
Ingredience:
- Pomerančový džus – 20 cl
- Sprite – 5 cl
Vybavení:
- Collins sklenice
- Ledové kostky
- Míchátko
Příprava:
- Collins sklenici s plochým dnem naplníme kostkami ledu
- Do sklenice nalijeme pomerančový džus a Sprite
- Lehce promícháme a jako ozdobu přidáme plátek pomeranče na okraj sklenice
Limetková limonáda recept
Chutná a jednoduchá limonáda, která osvěží zejména v létě.
Ingredience :
- Limetka – 4ks
- Cukr krystalový – 3 polévkové lžíce
- Vanilkový lusk – 1 ks
- Soda nebo perlivá minerální voda
Vybavení:
- Džbán (alespoň 1-litrový)
- Struhadlo
- Ledové kostky
- Míchací lžička
Příprava:
- Do větší skleničky (0,5 litru) nebo džbánku nastrouháme kůru ze dvou limetek a ze všech čtyř vymačkáme šťávu, poté zalijeme asi 300 ml vody a necháme alespoň dvě hodiny vylouhovat v lednici
- Do hrnce nalijeme 300 ml vody a přidáme cukr a vanilkový lusk, přivedeme k varu a vaříme přibližně 10 minut, poté necháme vychladit
- Vylouhovanou směs vyndáme z lednice a zcedíme přes cedník do většího džánu, abychom odstranili kůru z limetky
- Do směsi ve džbánu přidáme vychlazený sirup a dobře promícháme, aby se obě části spojily
- Dolijeme sodou nebo perlivou minerální vodou a přidáme ledové kostky
- Hotovou limonádu můžeme ozdobit tak, že do ní nakrájíme dvě limetky na kolečka nebo čtvrtiny
Mock Champagne recept
Nenáročný nealkoholický drink, který ve výsledku působí a vypadá jako skutečné šampaňské.
Ingredience:
- Jablečný džus – 5 cl
- Citronový džus (šťáva) – 5 cl
- Zázvorová limonáda – 5 cl
Ingredience (verze pouze s džusy):
- Jablečný džus – 8 cl
- Grepový džus (žlutý, světlý) – 8 cl
Vybavení:
- Pohár na šampaňské
- Míchátko
Příprava:
- Do připravené sklenice na stopce nalijeme veškeré ingredience ve stejném poměru
- V případě verze pouze s džusy lijeme oba džusy současně a již nemícháme
- Lehce promícháme
Okurková limonáda recept
Další z řady skvělých domácích limonád, která je jednoduchá na přípravu a poskytne osvěžující chuť doslova za pár korun. Ideálně pokud máte možnost sálátovou okurku utrhnout ze zahrádky, taková limonáda pak chutná ještě lépe.
Ingredience:
- Perlivá (případně i neperlivá) voda – 1,5 l
- Salátová okurka – 1 ks
- Med nebo třtinový cukr – 2 polévkové lžíce
- Limetka – 2 ks
Vybavení:
- Velký džbán
- Tyčový mixér
- Ledové kostky
Příprava:
- Salátovou okurku oloupeme, nakrájíme na větší kousky, vložíme do zhruba 1-litrové nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérem do konzistence řidčího pyré
- Přidáme přibližně 0,5 litru vody (perlivé či neperlivé) a necháme vylouhovat 10 – 15 minut v chladničce
- Vylouhovanou okurkovou směs přelijeme přes sítko do džbánu, vymačkáme šťávu z dvou limetek a osladíme dle chuti medem nebo třtinovým cukrem
- Dolijeme vodou a velmi dobře limonádu promícháme, aby měla vyváženou chuť
- Přidáme kostky ledu, kterými rozhodně nešetříme a připravený nápoj necháme vychladnout v chladničce
- Při servírování je vhodné doplnit led (pokud roztál) a ozdobit okurkou nákrajenou na „dlouhé prsty“
Pomerančovo-limetkový Relax recept
Ingredience:
- Pomerančový džus – 150 ml
- Šťáva z limetky – 60 ml
- Sprite – 300 ml
- 2 Limetky
Vybavení:
Příprava:
- Do skleničky (2 dcl) nejdříve jemně nastrouháme kůru ze dvou limetek, které potom vymačkáme do stejné skleničky a zalijeme asi 1 polévkovou lžící vody. Pak dáme skleničku vylouhovat alespoň na dvě hodiny do lednice
- Dále si v lednici necháme namrazit nápojovou skleničku spolu se šejkrem
- Po dvou hodinách vyndáme z lednice skleničku s limetkovou šťávou
- Všechny ingredience nalijeme do šejkru a dobře promícháme – 1 minutu
- Vyndáme si namraženou skleničku z lednice a nalijeme do ní připravený nápoj
- Ozdobíme skleničku kolečkem čerstvé limetky, snítkou máty, apod.
Zázvorová limonáda recept
Recept na osvěžující limonádu, která přijde vhod zejména v horkých letních dnech. Nejen že velmi dobře chutná, ale díky zázvoru obsahuje i velké množství vitamínů (A, B a C) a minerálních látek (vápník, fosfor, železo, draslík, sodík a hořčík). Zázvor je navíc velmi levná a dostupná surovina.
Ingredience:
- Zázvor – 20 g (2 až 3 cm dlouhý)
- Soda nebo perlivá minerální voda
- Limetka – 3 ks
- Třtinový cukr – 3 polévkové lžíce
Vybavení:
- Džbán (alespoň 1-litrový)
- Struhadlo
- Ledové kostky
- Míchací lžička
Příprava:
- Zázvor oloupeme (například škrabkou na brambory) a co nejjemněji nastrouháme do džbánu a vymačkáme šťávu z jedné limetky
- Zalijeme sodou nebo perlivou minerální vodou, promícháme a dáme louhovat na alespoň 20 minut do lednice
- Vyndáme z lednice a pokud nemáte rádi kousky zázvoru v limonádě je na čase jej z džbánu přecedit (například „vylovit“ malým cedníkem nebo lžící)
- Přidáme třtinový cukr a důkladně promícháme tak, aby se veškerý cukr v limonádě rozpustil
- Na závěr přidáme kostky ledu a 2 limetky nakrájené na čtvrtiny
Dobrý, ne? Recepty jsou přepsány ze stránek ebar.cz, kam i zkušení barmani chodí pro inspiraci, takže by to nemuselo být špatné.
No a jestli na takové drinky nemáš peníze nebo je v Tvém oblíbeném podniku nemají, zkus třeba džus s vodou. Žbluňkat v břiše Ti z toho nebude, chuť to taky má, dá se to v pohodě pít celý večer a pokud Ti tu vodu nenaúčtují jako Perrier nebo Evian, tak to ani nebude dražší než půllitr piva.
A v případě, že Ti bylo osmnáct, neřídíš a nemáš zdravotní komplikace, tak samozřejmě není nic špatného na tom dát si skleničku nebo pivo. Ale pij na chuť, ne na výdrž! ;-)