Lahodné jedy vol. 1 – nejbrutálnější zázraky chemie

Lahodné jedy vol. 1 – nejbrutálnější zázraky chemie

Éčka, sbírám Éčka, v tom je ta léčka a já jsem o tom neměl ani zdání… Nějak tak by mohl znít „cover“ Michala Davida na téma jedy v jídle. O čem všem nemáme zdání, že jíme? Je toho docela dost, protože „Éčka“ se ukrývají pod nic neříkajícími čísly. Některé tyto látky jsou bezpečné, jiné ale dost problematické. Trochu si posvítíme na ty, které je lepší konzumovat nejlépe vůbec, anebo zřídkakdy. A taky si řekneme o dalších možných jedech v jídle.

Jak je to s těmi Éčky?

"Éčka" – označovaná ve složení jako písmeno E a nějaké číslo – se v potravinářství používají hojně a mají různé funkce. Jsou to barviva, konzervanty prodlužující trvanlivost, zvýrazňovače chuti, sladisla, látky zlepšující mouku, strukturu výrobku apod. Rozhodně nelze tyto látky házet do jednoho pytle – jak už bylo řečeno, některé jsou "v pohodě", jiné ale tělu z dlouhodobého hlediska (a v kombinaci s dalšími nezdravými aspekty) mohou docela škodit.

Tady najdeš seznam Éček obsahující charakteristiky přídatných látek, které se v potravinářství používají. A zde je seznam rizikových Éček, kterým je lepší se vyhnout. Pro ty z vás, kteří jsou zvědaví, co to vlastně konzumují ve svých oblíbených sušenkách, chipsech či limonádě je to výborný pomocník.

Barviva

Ačkoli některé barviva, která se v potravinářství používají, jsou čistě přírodní a neškodná, jiná jsou naopak úplný chemický koktejl. Donutili jsme je přiznat barvu!

E123 – Amarant – Cl potravinářská červeň 9

Pozor, toto není rostlina Amarant, jejíž semínka jsou k dostání ve zdravé výživě! Jedná se o jasně červené až červenomodré barvivo, které je v řadě zemí zakázáno. V Evropě se naštěstí  v posledních letech používá méně, než tomu dříve bylo. Najdeme ho v kaších, cukrovinkách, cereáliích, koláčích, nápojích, ale také v krmivu pro zvířata, rtěnkách a jiné kosmetice. Vyrábí se synteticky z kamenouhelného dehtu. Dobrou chuť!

E120 – Karmín (nebo také kyselina karmínová)

Jak název napovídá, jedná se o červené barvivo, které najdeme v různých cukrovinkách, mléčných výrobcích, uzeninách, žvýkačkách, kompotech, oplatkách, dortech, kosmetice, krmivech pro zvířata, nebo potahovaných tabletách. Získává se z vysušených těl samiček brouka Dactylopius Coccus, která žije na kaktusech v Peru, na Kanárských ostrovech i na dalších místech. Mňaminka, že?

Nežádoucí účinky: Může způsobovat hyperaktivitu u dětí a poruchy pozornosti. Také může vyvolat alergickou reakci, astma, kopřivku či sennou rýmu.

Také další nebezpečná barviva mohou vyvolat alergickou reakci, podráždění žaludku a nevolnost, průjem, otoky, horečky a dokonce jsou rakovinotvorné (karcinogenní). Jsou to např.:  E 107 (Žluť 2G), E110 (Žluť SY - Cl potravinářská žluť 3), E121 (Citronová červeň 2), E124 Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7, Košenilová červeň A), E128 (Červeň 2G - Cl potravinářská červeň 10, Azogeranin), E132 (Indigotin - Cl potravinářská modř 1, Indigocarmine), E133 (Brilantní modř FCF - Cl potravinářská modř 2), nebo E155 (Hněď HT ( CI potravinářská hněď 3).

Konzervanty a siřičitany

Používají se, aby se zvýšila doba trvanlivosti potravin. Zabraňují šíření plísní a bakterií. Z jídla ale udělají v podstatě mrtvou hmotu. A samy o sobě tyto látky vůbec nejsou zdraví prospěšné. Naopak. Kromě toho, že u citlivějších jedinců mohou vyvolat alergické reakce, mnohé z konzervantů mohou být (rozuměj "vše tomu nasvědčuje, ale nepodařilo se to nezvratně prokázat") karcinogenní.

E210 - Kyselina Benzoová

Za působení kyseliny askorbinové se může v potravinách přeměnit v benzol, který je rakovinotvorný! Přesto je to jeden z nejrozšířenějších konzervantů – najdeme ho v čokoládě, citrusech a dalším ovoci, v margarínech, sýrech, džemech, zmrzlinách, bonbonech, pečivu, koření, nakládané zelenině, tabákových výrobcích … Anebo v ústní vodě, parfémech či čisticích pleťových vodách.

Získává se synteticky ropnou frakcí benzenu, kyseliny sírové a oxidu uhličitého. No… nevím jak vám, ale mě to moc k jídlu (ani na pleť) vhodné nepřijde.

Nežádoucí účinky jsou velmi podobné jako ty výše popsané u barviv. Pokusy na zvířatech se zjistilo, že jim kyselina benzoová škodí.

A tady jsou další škodlivé konzervanty: E220 (Oxid siřičitý), E221 (Siřičitan sodný),  E222 (Hydrogensiřičitan sodný), E223 (Disiřičitan sodný), E224 (Disiřičitan draselný), E225 (Siřičitan draselný), E226 (Siřičitan vápenatý), E227 (Hydrogensiřičitan vápenatý), E228 (Hydrogensiřičitan draselný), E230 (Bifenyl), E232 (Orthofenylfenolát sodný), E240 (Formaldehyd), E249 (Dusitan draselný), E250 (Dusitan sodný), E284 (Kyselina boritá), E285 (Tetraboritan sodný - Borax)

Antioxidanty

Jak název napovídá, jde o látky, které se do potravin přidávají proto, aby zabránily jejich oxidaci, tedy  chemické reakci, při které potravina ztrácí čerstvost.

E319 – Terciální butylhydrochinon (TBHQ)

Největší brutus ve své kategorii. Je velmi účinným antioxidantem, takže výrobci potravin hodně usilovali o jeho schválení. A povedlo se! Zabraňuje žluknutí tuků, a tak se používá do brambůrek, hamburgerů, margarínů, klobás, rostlinných tuků apod. Je to čistá chemie – obsahuje ropné deriváty butanu a používá se buď samostatně, nebo v kombinaci s dalšími látkami.

Po požití pouhého 1g této látky se mohou dostavit nevolnosti, dušení, delirium, zvuky v uších a zvracení. Při styku s pokožkou vyvolává alergickou reakci. Pracovníkům v průmyslu, kteří byli vystaveni výparům této látky, se zakalily oční čočky. TBHQ je také spojován s rakovinou močového měchýře a může zvyšovat účinky dalších karcinogenů. Je doložený případ, kdy po požití 5g následovala smrt.

V ČR a v celé EU je toto Éčko povoleno.

Koukni také na další problematický antioxidant: E312 (Dodecylgallát) – při pokusech na myších ovlivnil jejich rozmnožovací schopnosti. Co asi dělá s lidmi, aniž bychom si to uvědomovali?

Látky zvýrazňující chuť a vůni

Patří sem známé a hodně diskutované glutamáty. Jejich příznivci namítají, že v přírodě se normálně vyskytují v houbách, rajčatech, mořských řasách a sójových bobech. Hojně se využívají v asijské kuchyni, najdeme je v různých, nejen asijských, potravinách. Jídlu dodávají masovou chuť. Používají se v kořenících směsích, instantních pokrmech, konzervovaných, balených a hotových jídlech. Jsou součástí spousty aromat, dávají se i do vlasové kosmetiky, léků nebo psího žrádla.

Vyrábí se průmyslově štěpením rostlinné (sójové) bílkoviny, nebo fermentací škrobu. Suroviny mohou být geneticky upravené.

Nejznámější je E621 (L-glutaman sodný). Je to vlastně sůl E600 (Kyseliny l-glutamové). Mezi další glutamáty patří E622 (Glutaman draselný), E623 (Glutaman vápenatý), E624 (Glutaman amonný), nebo E625 (Glutaman hořečnatý).

Pozor – výrobce nemusí glutamáty uvádět na obalu! Často se tedy ukrývají pod názvy jako „bílkovinný hydrolyzát, sójový hydrolyzát, hydrolyzované proteiny, kvasničný extrakt, autolyzované kvasinky, želatina, kaseinan sodný nebo vápenatý.“

O nežádoucích účincích glutamátů jako je zvracení, bolesti hlavy, bušení srdce a závratě či studený pot – souhrnně se tomu začalo říkat "Syndrom čínské restaurace" (to jako fakt) – se vedou diskuze. Nepodařilo se je nesporně prokázat. Co však jisté je – glutaman potlačuje pocit sytosti a tak vede (u lidí i u zvířat) k přejídání. Navíc se rozhodně důrazně nedoporučuje dávat malým dětem.

Já si tedy raději dám do jídla rajče, nebo mořskou řasu, než bílý krystalický prášek. Co preferuješ ty?

Umělá sladidla

Kdysi se soudilo, že jsou zdravější než cukr a jejich používání bylo doporučováno diabetikům. Dnes se ale ví, že na umělých sladidlech není zdravého vůbec nic. Naopak tělu dost škodí.

E951 (Aspartam)

Látka 200x sladší než cukr se v těle rozkládá na fenylalanin, kyselinu asparagovou a methanol. Zvyšuje chuť k jídlu a zvýrazňuje sladivost dalších syntetických sladidel.

Používá se v sladkých nápojích, nebo nápojích v prášku, sladkostech, mražených krémech, hořčicích a majonézách, nakládané zelenině, vitamínových doplňcích a v mnoha dalších produktech.

O aspartamu se hovořilo již v 70. letech v souvislosti s rakovinou mozku (později tuto hypotézu podpořily studie na krysách). Podezření však nebyla nezvratně prokázána. Snižuje kyselost moči, tím pádem zvyšuje riziko vzniku infekce. Vyhýbat by se aspartamu měli určitě lidé, kterým způsobuje nežádoucí účinky – závratě, bolení hlavy, vyrážky, poruchy chování u dětí – a také těhotné a kojící ženy. Aspartam může narušit metabolismus, integritu genetického materiálu, nervové funkce a hormonální rovnováhu. Přesto je nadále používán jako bezpečný.

E952 (Cyklamáty)

Představujeme sladidlo, které se vyrábí přidáním louhu do cyklohexylaminu (tj. přípravku proti hmyzu a korozi, nebo při výrobě plastů)! U pokusných krys je spojován s rakovinou močového měchýře, způsobil jim také vrozené vady, mutace a poškození varlat. V těle se cyklamáty přeměňují na cyklohexylamin, který může způsobit záněty močového měchýře. Stoprocentně se ale nepotvrdilo, že přímo vyvolává rakovinu, spíše umocňuje účinky dalších karcinogenů. A tak je jeho užívání povoleno. Najdeš ho ve spoustě nápojů. Třeba v Coca Cole Light.

E954 Sacharin a jeho soli

Ani toto sladidlo nemůžu ke konzumaci doporučit. Vyrábí se z toluenu (!) a při studiích na zvířatech byly zjištěny výskyty rakoviny močového měchýře a zvýšení účinků karcinogenních látek. Při dalších testech byl zjištěn výskyt zhoubných onemocnění dělohy, vaječníků, kůže, krvinek a dalších orgánů.

Přidává se – podobně jako jiná sladidla – do potravin pro diabetiky. No, já být diabetikem, tak se toho dotknu leda v ochranných pomůckách.

Shrnutí

"Éčka" jsou různá a není potřeba hned panikařit, když nějaké najdeš na obale. Např. E300 (Kyselina L-askorbová) je obyčejný vitamín C. Je ale dobré znát nebezpečná "Éčka" a hlídat si, kolik jich konzumujeme.

Pozor na zářivá barviva v jídle. Často nevěstí nic dobrého. Přitom existují zdravé alternativy – na červeno barví červená řepa, na žluto kurkuma (E100) či šafrán (E164), zelená se dá izolovat z rostlin (E140), oranžová z papriky (E160c). Zajímej se o to, co jíš, vyplatí se ti to.

Snaž se vyhýbat polotovarům a potravinám s dlouhou trvanlivostí. Pozor na levné potraviny. Aby jídlo vydrželo a nekazilo se, je někdy doslova nacpané chemií. A jak jsme si řekli, ne vždycky je ta chemie neškodná.

Čti si složení. Čím delší seznam podivných slov, tím větší chemický koktejl. A účinky různých látek se mohou navzájem negativně ovlivňovat! Výhodu mají informovaní.

Chemii v jídle se dá i v dnešní době úplně vyhnout – znamená to ale kupovat si základní suroviny a z nich si vařit. Pokud je to pro tebe zatím příliš vysoká meta, zkus alespoň omezit ty vyloženě škodlivá "Éčka".

Zdroje:

Éčka nevinná i škodlivá. Jak se v nich vlastně vyznat?

www.zdravapotravina.cz

Související články:

Dokonalé tělo?

Kdo zobe, ten jede?

Buď fit s jdidoklubu.cz!

Jsi to, co jíš vol. I - Junk food

Jsi to, co jíš vol. 2 - Zdravá strava

Poruchy příjmu potravy - když se z jídla stane peklo

Pohybem ku zdraví, nikoliv k trvalé invaliditě


Napište svůj názor

Psát reakce smí pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste zaregistrováni musíte se přihlásit.

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.