Když se řekne alkohol...

Když se řekne alkohol...

Říká se, že se zkušeností přichází poznání nebo že špetka praxe vydá za tunu teorie. Napadá mě však jedna oblast lidského vědění, ve kterém platnost obou rčení suverénně zpochybňujeme - alkohol. Češi totiž stabilně patří do první pětky světových pijanů, přesto jsou zdánlivě nepoučitelní. A třebaže praktické setkání s alkoholem má za sebou 95% lidí už v patnácti letech, je toto téma opředeno nesčetnými mýty a bludy.

Kdybychom totiž o alkoholu měli dostatečné poznání, troufám si říci, že by u nás nebyl každý dvacátý člověk na alkoholu závislý. Taky by nám stačila jedna praktická zkušenost s těžkou opilostí a neměli bychom potřebu ji znovu opakovat. Nejspíš bychom se vyhýbali míchání alkoholu s jinými látkami a pravděpodobně bychom se naučili i omezit míchání různých alkoholových nápojů. Na druhou stranu bychom nepovažovali alkohol za strašáka, kterému je třeba se absolutně vyhýbat a naučili bychom se ho používat tak, aby neškodil. 

Co je tedy dobré o alkoholu znát a vědět?

Co je alkohol

Alkohol, pokud se na něj podíváme jako chemici, je označení pro celou škálu organických látek s tzv. hydroxylovou skupinou (-OH). Nás však bude zajímat jenom druhý nejjednodušší alkohol - etanol, se kterým se setkáváme v alkoholových nápojích.

Vzniká kvašením jednoduchých cukrů. V praxi se tedy vyrábí tak, že se ovoce nebo jiné cukernaté plodiny nechají zkvasit (při nedostatku ovoce to jde udělat i s hustým cukerným roztokem), z čehož vznikne takzvaná zápara. To je tekutina, ve které je maximálně 15% alkoholu. Kdyby se toho ale člověk napil, ve většině případů by se mu asi udělalo dost špatně, protože zápara obsahuje velké množství nechtěných látek, zejména vyšší nebo vícečetné alkoholy, což jsou jedy. Aby se z toho vyklubalo pití, které člověku tolik neškodí (aspoň do určité míry), musí se zápara vypálit neboli destilovat. Fígl vypalování je v tom, že každá látka má jinak vysokou teplotu varu, takže při destilace se nejdřív vypaří nebezpečný metanol (při 66°C), nechá se odkapat a vyleje se. Pak se směs zahřeje na 78°C, kdy se vypařuje právě etanol. Pára se zachytává, nechá zkondenzovat (zchladit, aby získala zpět tekuté skupenství) a tradá, máme vypáleno. Aby byl nápoj čistší a obsah alkoholu vyšší, destiluje se zpravidla vícekrát. Tím získáme tekutinu o obsahu maximálně 95% alkholu. Víc z toho totiž vyždímat nejde, kdybyste se rozkrájeli. Takže pokud Ti někdo vyprávěl, že pil čistý alkohol nebo že jejich domácí slivovice má 98%, tak kecá, nejde to. Vyšší obsah alkoholu jde zařídit už jenom chemickou cestou, ale to už není rozhodně k pití.

Výše popsaným procesem se vyrábí tzv. tvrdý alkohol - destiláty nebo likéry (ochucené a naředěné destiláty). Jiné nápoje, třeba pivo, víno nebo cider se nepálí, vystačí si s kvasícím procesem. Ten ale podléhá dost přísným podmínkám, aby výsledkem bylo to, co má a nevznikl třeba ocet.

Co alkohol s člověkem dělá

Když se na alkohol podíváme očima lékaře nebo biologa, budeme muset říci to, co mnozí nechtějí slyšet, totiž že alkohol je jed. A droga. Sice legální, společensky tolerovaná, ale stejně droga. A funguje jako hned několik drog zaráz - v první chvíli po požití působí podobně jako amfetaminy - člověk se cítí živější, akčnější. Zároveň funguje jako tlumící léky, takže odstraňuje úzkost a zábrany. Působí jako anestetika, takže přestává fungovat spojení mezi tělem a myslí. 

Alkohol se v těle lehce vstřebává, dokonce už v dutině ústní. Většina jej ale projde až do tenkého střeva, kde se vstřebává nejvíc. Proto se necítíme opile hned po požití, ale s nějakým zpožděním. Když přejde do krevního oběhu, dělá největší paseku v mozečku, v pohybovém centru. Proto je opilý člověk těžkopádný, malátný, klopýtá... A když si lehne nebo zavře oči, točí se mu hlava. V tu chvíli už ale mozek bije na poplach a přikazuje játrům, aby alkohol zlikvidovala. Játra se pustí do práce, ovšem prvním mezistupňem při odbourávání alkoholu je vznik atetaldehydu, což je prudce toxická látka, která způsobuje ty nejhorší účinky alkoholu na náš organismus i naši psychiku. Až v druhé vlně se játrům podaří jej rozložit na kyselinu octovou, která už nijak neškodí. 

Stupně opilosti

Konkrétní dopady alkoholu na organismus pochopitelně závisí na tom, kolik toho vypijeme. Známe 6 stádií opilosti:

  1. Excitační opilost (do jednoho promile) - člověk je hovorný, většinou s povznesenou náladou, je schopný se chovat v hranicích normy. Nad 0,8 ‰ už člověk není schopný reagovat tak rychle, aby zvládnul třeba řízení nebo jízdu na kole, lyžích,...
  2. Mírná opilost (1 - 1,5 ‰) - člověk je stále hovorný, sebejistý, vtipkující, už ale vrávorá, nedovede koordinovat pohyb, častěji mžourá, protože oči mimovolně uhýbají.
  3. Střední opilost (1,5 - 2 ‰) - schopnost pohybu je výrazněji narušena, člověk má sníženou pozornost, vrávorá. Je emočně labilní - nereaguje adekvátně, nálada se buď nepřiměřeně zlepší nebo naopak zhorší, někdy se oba extrémy rychle střídají. Může upadnout do útlumu až spánku. V krajních případech dochází k opilecké agresivitě i sebevražedným pokusům.
  4. Těžká opilost (2 - 3 ‰) - opilý není schopný samostatné chůze, zvrací, řeč je nesrozumitelná, chování je narušené s častějšími agresivními nebo sebevražednými sklony.
  5. Vážná otrava alkoholem (3 - 4 ‰) - opilý má těžké poruchy vědomí, dýchání je lehké a mělké, je riziko zástavy dechu a krevního oběhu. 
  6. Riziko smrtelné otravy alkoholem (nad 4 ‰) - stav podobný komatu, opilý nereaguje na podněty. Smrtelná dávka alkoholu je u padesáti procent lidí 5‰.

Kolik alkoholu člověk snese

Praktické dopady na člověka jsou ale velmi individuální. Někdo odbourává lépe, někdo hůře, někdo má větší toleranci na alkhol, někdo nižší. Proto jsou zaznamenány případy, kdy někdo se 4 ‰ řídit auto, zatímco jiný při stejné koncentraci alkoholu v krvi už sotva dýchá. Individuální je rychlost, se kterou se člověk opije a se kterou vystřízliví. Záleží především na tělesné hmotnosti, ale i na vrozených dispozicích, dlouhodobých nemocech nebo aktuálním stavu. Velmi přibližná hodnota promile alkoholu v krvi se dá spočítat podle následujícího vzorečku:

pro muže: požitý alkohol v gramech / (tělesná hmotnost x 0,68) = promile alkoholu v krvi,

pro ženy: požitý alkohol v gramech / (tělesná hmotnost x 0,55) = promile alkoholu v krvi,

přičemž v jednom velkém desetistupňovém pivu je asi 14 gramů alkoholu, v malém 9,25 g. Ve velké dvanáctce je to 20 g, v malé 13,2 g. Ve dvou deci vína je 19,2 g alkoholu a u 40% destilátu je to 12,8 g ve velkém panáku a 6,4 g v malém.

Když si tedy dá stokilový pořízek 4 Plzně a 3 Tullamorky, bude mít 1,74 ‰, zatímco padesátikilové slečně, která s ním bude držet krok, poteče v krvi přes 4 ‰ (tento případ je dost hypotetický, protože by ty nápoje museli spořádat naráz, neprokládat je nealkem, mezi pitím nejíst apod.). 

Mýty a fakta

  • Tolerance se dá natrénovat - mýtus
    • Tolerance k alkoholu je člověku daná a "natrénovat" se dá pouze tehdy, kdy už je člověk na alkoholu závislý, rozhodně toho nejde dosáhnout příležitostným pitím.
  • Notorikům stačí jedno pivo a mají dost - pravda
    • Na rozdíl od ostatních drog není u alkoholu toleranční křivka jen stoupající. V určitém stádiu závislosti jsou ve svém tolerančním maximu a pak se tolerance snižuje, až opravdu stačí k opilosti klidně i jedno pivo. Jakmile se alkoholik dostane za své toleranční maximum, je ve velmi vážném ohrožení života a šance na jeho úspěšné léčení rapidně klesají.
  • Dokud nebudu pít denně, nejsem alkoholik - mýtus
    • Závislost na alkoholu určují i jiná kritéria, než pravidelnost pití. Jsou alkoholici, kteří pijí jenom o víkendu, za to ve velkém, nebo vydrží dva měsíce bez alkoholu a pak jsou týden v lihu.
  • Alkoholem se zahřeješ - mýtus
    • Alkohol zvyšuje tlak a zrychluje tep, člověku je tedy pocitově větší teplo, ale díky rozšířeným cévám naopak ztrácí tělesné teplo mnohem rychleji, takže hrozí rychlejší podchlazení a "umrznutí" i v teplotách nad nulou.
  • Když si dáš před večírkem mastné jídlo, neopiješ se - sporné
    • Mastné jídlo před párty skutečně zpomaluje vstřebávání alkoholu do těla. Rozhodně tento proces ale nezastaví. Teoreticky se člověk může opít méně, protože pravděpodobně vyloučí přirozenou cestou větší množství alkoholu dříve, než se stačí vstřebat. Být to tak ale vůbec nemusí. Lepší je prokládání drinků menšími porcemi jídla.
  • Alkoholem žízeň nezaženeš - pravda
    • Alkohol má jednak močopudné účinky, zároveň na sebe váže vodu, takže do příjmu tekutin se alkoholické nápoje rozhodně počítat nemohou. Aby člověk nebyl dehydratovaný, měl by alkoholické drinky prokládat vodou nebo jinými nealko nápoji. 
  • Alkohol zvyšuje sexuální touhu a schopnosti - mýtus
    • V opilosti leda tak ztratíš zábrany, což teoreticky může zvýšit pravděpodobnost, že k sexu dojde, každopádně to pak nebude žádná hitparáda - poruchy motoriky, narušené tempo krevního oběhu, snížená citlivost - to nejsou úplně faktory zlepšující sexuální zážitek.
  • Studená sprcha pomůže vystřízlivět - mýtus
    • Studená sprcha je natolik silný podnět, že i v opilosti jej člověk ucítí, proto si najednou připadá, že zázračně vystřízlivěl. Ale opravdu je to jen zdání. Vystřízlivění ničím neuspíšíš.
  • Když se vyzvracím, nebudu tolik opilý - sporné
    • Zvracení je přirozená reakce organismu na situaci, kdy je v těle něco, co tam nepatří. Nebo je toho moc. Jestliže tedy někdo do sebe nedopatřením naklopí dvacet panáků, neměl by zvracení nijak bránit - veškerý alkohol se ještě určitě nevstřebal a čím rychleji se dostane pryč z těla, tím menší riziko, že dojde k otravě alkoholem. Pokud ale piješ celý večer více méně konstantním tempem a kolem druhé ráno dostaneš pocit, že si ulevíš a bude to v pohodě, už to moc nepomůže.
  • Alkohol vám dodá energii - mýtus
    • Přestože se člověk po prvním drinku cítí plný elánu, není to tím, že by měl víc energie. Jen má pozměněné prožívání. To ale po dalších drincích taky ustane. Alkohol působí tlumivě, ne jako stimulant.

Napište svůj názor

Psát reakce smí pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste zaregistrováni musíte se přihlásit.

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.