Je to challenge, nebo damage? Jak přežít výzvy na internetu.

Je to challenge, nebo damage? Jak přežít výzvy na internetu.

Objevila jsem Ameriku. Zjistila jsem, že na internetu koluje řada výzev, neboli challenges. Trochu jsem si zagooglila a nestačím se divit – dušení se skořicí, způsobování si těžkých popálenin solí a ledem, skalpování se kukuřicí rotující na vrtačce, lehání si pod kola jedoucích aut či smrtelné pády ze zábradlí balkónů… co to proboha je? To jsou jako ty výzvy???

Ano. Jsou toho plné internety. Hloupí lidé se hecují, kdo více ohrozí svůj život nebo zdraví a ještě se u toho natáčí a videa sdílí. Adepti na Darwinovu cenu – ocenění, které je udělováno dotyčnému in memoriam za to, že obohatil lidský genofond tím, že svou hloupostí zemřel dříve, než se stihl rozmnožit.

Internetové hity

Pojďme se podívat na ty nejrozšířenější internetové výzvy, které poněkud zavání blbostí. Daly by se rozdělit do několika kategorií:

Konzumace

Sem patří výzvy, jako je třeba pojídání chilli papriček, velkého množství syrového česneku, konzumace kaktusů, vypití co největšího množství tvrdého alkoholu na ex apod.

Čili chilli?

Zatímco papričky tě budou asi dost bolet a asi tě na nějakou dobu rozhodí a vyřadí „z provozu“, nijak vážně ti pravděpodobně neublíží. Chilli je dokonce zdravé, ovšem samozřejmě v rozumných dávkách. Látka kapsaicin, kterou papričky obsahují, ničí bakterie, tlumí bolest, pomáhá při cukrovce a dokonce má antikarcinogenní vlastnosti. Kapsaicinu je rovněž připisována schopnost snížení hladiny LDL cholesterolu u obézních jedinců. A čerstvé papriky jsou navíc přímo natřískané vitamínem C, obsahují rovněž vitamíny skupiny B a minerály, jako je draslík, mangan, železo a hořčík.

Pokud máš ale citlivé zažívání, raději se jim vyhni, zvláště při problémech s jícnem. Velké množství pálivých paprik (např. ve formě extrémně pálivé omáčky s extraktem z chilli), ti může způsobit velké a nepříjemné zažívací problémy. Kapsaicin totiž při kontaktu s jemnými sliznicemi dutiny ústní, krku nebo žaludku, vyvolává místní záněty. Další látky obsažené v chilli mohou navíc způsobit nebo posílit rakovinu žaludku, jater a tlustého střeva.

Větší než velké množství životabudiče

U česneku je to hodně podobné. Česnek je známý tím, že je zdravý a je považován za úplný všelék. Ovšem jak se říká, dobrého pomálu! Česnek je obtížně stravitelný a citliví jedinci s ním mohou mít docela problém. Pokud ho sníš hodně, bonusem je zvracení, které je velice časté při plnění této výzvy. Na videu to nevypadá úplně sexy. Sníst pár palic česneku zasyrova prostě není úplně "normální" a i když se náhodou nepozvracíš hned, bude tě po něm bolet břicho a bude ti špatně následně. No a co teprve tvůj dech a celkový odér! Nepočítej s tím, že bys druhý den šel/šla na rande :-D

Skořice do palice

Skořicová výzva aneb sněz co nejvíc skořice. Proboha… proč? Jedli byste prach? Nebo namletý kámen? Skořice se nerozpouští, takže ji moc nejde pozřít. Může vyvolat kašlání, dávení, zvracení. Vdechnutí – které je více než pravděpodobné – může způsobit vážné zdravotní problémy, třeba zápal, nebo dokonce kolaps plic! Např. v americkém Michiganu byl jeden chlapec kvůli skořicové výzvě na 4,5 dne hospitalizován, protože nemohl dýchat. To nechceš!

Chlupatý kaktus mám tak rád…

Pak tu máme kaktusy. Jako… vážně tohle někdo dělá??? Kaktusu se nedotkne ve zvířecí říši skoro nikdo, protože zvířata nejsou blbá. Je jen málo živočichů, kteří jsou přírodou vybaveni pro přežití v extrémních podmínkách a mohou jíst i kaktusy. Člověk mezi ně ovšem zcela zaručeně nepatří. Naopak. Zabodat si trny do tváří, jazyku, úst, spláchnout si je vodou či posunout si je jídlem při snaze o zajedení dále do trávicího traktu… to může udělat jen opravdu vážný adept na Darwinovu cenu!

Práskací šumák

Soutěžit v pojídání práskacího prášku je určitě super nápad, když si chceš způsobit velké a velmi bolestivé poranění jazyka. Díky tomu budeš trpět při každém jídle, vlastně moc jíst ani nepůjde. Možná jogurt, při troše štěstí kašičky. A že by ses v následujících (tý)dnech vášnivě líbal/a – o tom si můžeš nechat jenom zdát.

Flašku na ex?

Jestli ti to dosud přišlo jako sranda, věz, že u alkoholové výzvy může jít o život. Otrava alkoholem může být smrtelná a je nutné při ní vyhledat lékařskou pomoc. Ačkoli je alkohol legální, patří mezi tvrdé drogy a sedativa, takže při předávkování se tvůj dech může zastavit. Jak taková výzva může skončit, o tom by ti mohl povyprávět Tomáš. Kdyby ještě žil…

Je libo kukuřici z vrtačky?

Sníst kukuřici točící se na vrtačce, to je velká frajeřina. Jenže někdy se to nepovede jak si člověk představuje. Za blbost se platí. V tomto případě skalpem.

Sebepoškozování

Tahle kategorie do značné míry splývá s tou předchozí. Patří sem třeba progumování si kůže do masa, pálení se ledem se solí a další více či méně rafinované způsoby, jak si ublížit. Někdo tomu třeba říká výzva… Co mě fascinuje, že i dávno dospělí lidé se chovají jako úplní blázni. Ještěže současná generace má dost informací ;-)

"Babi, od čeho máš ty strašné jizvy???"

"No, víš, když jsem byla mladá, frčela na internetu taková věc, říkalo se tomu výzva sůl a led…"

"Eh, to jako fakt? Dyť to spolu reaguje, jak led taje vzniká ukrutný teplo a výsledkem jsou hluboký a těžký popáleniny!“

"To víš, bylo to na intenetu, tak jsem to chtěla vyzkoušet..."

Hazardování se životem

Některé výzvy jsou o tom, že máš vylézt někam vysoko bez jištění, nebo jinak riskovat život. Zdá se, že máme ve svém životě málo vzrušení a tak si moc nevážíme toho, že tu jsme a že jsme zdraví.

Zajímavá výzva je tzv. planking – položíš se jako prkno na nějakém nezvyklém místě, vyfotíš se, sdílíš, sbíráš liky. Bylo by to celkem nevinné, kdyby se někteří trotli nevrhali pod projíždějící auta, nebo si nelehali na zábradlí balkonu v 10. patře. Poněkud zvláštní nápad je také „prknit“ vedle smečky obrovských aligátorů, i takoví lidé se však najdou.

Někdy se zdá, že lidé z technologií už úplně zblbi. Existují dokonce takoví borci a borkyně, kteří se snaží s pomocí filtru v aplikaci snapchat triumfovat v maximální dosažené rychlosti. Rozuměj, během řízení auta se věnují mobilu a po té, co v rychlosti 172km/h málem zabijí sebe, své kamarády i chudáky kolem-jedoucí, postnou si ze sanitky "je fajn být naživu".

Člověka už pak ani nepřekvapí, že si někdo hraje s elektrickým paralyzérem tak, že pouští voltáž do sebe, nebo svých kamarádů. A občas se věci prostě pokazí… Dovedeš si představit něco horšího, než se srandy zabít kámoše tazerem?

Vše pro status

Ano, někdo je schopen kvůli statusu udělat takřka cokoli. Třeba vyfotit se se zvířátkem.

Selfie je všudypřítomný fenomén této doby a pro někoho až posedlost. Ne každý se ale díky selfíčku stane tak slavným, jako dva muži v keňském parku Nakuru. Ti seznali, že selfie z pohodlí obýváku jsou naprosto nedostatečné a rozhodli se vyfotit s divokým slonem. A aby to skutečně stálo za to, nespokojili se s nějakou fotkou jen tak z dálky. Přišli ke slonovi co nejblíž a tasili telefony. Než si však stihli pořídit životní selfie, slon zaútočil a oba je udupal k smrti. Za svou nebetyčnou hloupost se i tito hazardéři dostali do nominací na Darwinovu cenu v roce 2014. Gratulujeme.

Na zvířátka prostě pozor. Nikdy nevíš, co udělají. O tom svědčí i případ 60ti letého běloruského rybáře, který se chtěl vyfotit s bobrem, když se vracel z rybolovu. Bobr na něj však zaútočil, přehryzl mu tepnu a muž na místě vykrvácel. Nevím, jak vám, ale mě to zní jako totální blbost. Bobržel je to ale pravda.

Vskutku politování hodný je také případ týpka, co si chtěl udělat hustý selfie s bouchačkou. Bohužel se přitom omylem zastřelil. Au…

A zvířátko do třetice. Když chceš v rámci internetové výzvy na sebe chrstnout kýbl ledové vody, není radno si za tímto účelem sedat na koňský zadek. Kůň totiž o internetových výzvách nic neví a ledová voda ho pěkně vyplaší. Své o tom ví tato slečna či paní, která ještě místo aby se na splašeném koni držela, si upravuje výstřih. Komu není shůry dáno, tomu není pomoci… O tom pánovi, co na kyblíkovou výzvu umřel, protože dostal z teplotního rozdílu infarkt, o tom radši pomlčíme. Ať to není moc strašidelný.

Výzva nebo pitomost?

Myslím si, že výzva by měla vyzývat k nějakému odvážnému a smysluplnému činu, nikoli k sebepoškozování a hazardu se životem. Kdo riskuje své zdraví a život, není statečný, ale je hlupák, protože si neváží toho nejcennějšího, co má a co už nejde nikdy nahradit.

Než budeš zkoušet kdejakou blbost jenom proto, že je "trendy" a že je jí plný internet, zamysli se a zvaž rizika. Něco si dokázat, zažít adrenalin a euforii, když "to dáš", to je určitě super zážitek. Ale je spousta způsobů, jak tyhle pocity zažít bez hazardování se životem a zdravím, např. skrze sport, nebo nějaký zážitkový sebezkušenostní kurz, který tě úplně rozseká.

A je tu ještě jedna věc, kterou doporučuji vzít v potaz, když zkoušíš něco bláznivého a natáčíš se u toho. Pokud děláš riskantní a hloupé věci, abys získal/a respekt okolí, může se snadno stát, že okolí tě odsoudí jako hlupáka a že se akorát zesměšníš. Vážně se chceš proslavit jako "ten magor z internetu"?

Související příspěvky

V zajetí sítě her

Kyberstalking? Nebezpečné pronásledování!

Kybergrooming. Miláček, nebo úchylák?

Vyhráli jste milion korun! Pošlete nám své číslo účtu a heslo...

Je libo Internet?

Bezpečně na Internetu - udělejme si v tom jasno!

Reálné případy a dopady sextingu

Sexting II. Víš, s kým se seznamuješ?

Bacha na sexting

"Nevěřte citátům na internetu, nemusí být pravé." - Abraham Lincoln, 1862 

Internetová identita - naše druhé já? 

Na internetu se chováme nejen slušně, ale i opatrně! 

Jak vymyslet heslo a jak ho nezapomenout 

Slavným proti své vůli aneb O fotkách a videu na internetu 

To (ne)vysvětlíš?! 

Google jasnovidec 

Hledej, stopa! 

Welcome to the Internet - let me be your guide!

Dobrý sluha, ale zlý pán

Setkali jste se někdy s pojmem "stalking"?

 


Napište svůj názor

Psát reakce smí pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste zaregistrováni musíte se přihlásit.

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.