Drogy na hudebních akcích aneb První pomoc, když jsi moc

Drogy na hudebních akcích aneb První pomoc, když jsi moc

PARTYHARMreduction, fungující pod organizací Progressive o.p.s., je preventivní terénní sociální služba, jejíž pracovníky a pracovnice můžeš potkat na různých hudebních akcích – třeba na fesťáku, nebo na technu. Na rozdíl od běžných účastníků tam ale nechodí za zábavou, nýbrž pracovně, poskytují totiž lidem poradenství a informace týkající se užívání legálních i nelegálních drog. Krom toho dokážou zvládnout i náročné situace, když někdo na párty přebere, nebo se mu v souvislosti s užitím drogy rozjede nemilé psycho. A když je po akci, člověk si u nich může dýchnout do alkotesteru, aby nesedl za volant se zbytkáčem.

Koncem června 2018 byla službě PARTYHARMreduction udělena výroční cena ČASovaná bota za přínos oboru a PARTYHARMreduction se tak stali Týmem roku 2017. A my se rozhodli sklouznout na vlně jejich slávy a udělat s nimi rozhovor o tom, co to na těch fesťácích vlastně nabízejí.

Co je náplní práce streetworkera na hudební akci? Popište lidem, co děláte!

Nejčastěji vlastně lidi na akcích seznamujeme s tímto druhem služeb. V ČR to zatím není moc běžné, snažíme se dostat tento přístup do povědomí účastníků hudebních akcí. Podobné aktivity jsou známé asi jedině v techno komunitě, kde ji svépomocně nabízí samotné soundsystémy. No a když už jsme na akci, tak tam většinou máme stánek s různými letáčky a spoustou dalších věcí, často také chill out koutek, ale také se chodíme koukat na taneční prostor, koncerty, prostě mezi lidi, abychom věděli, jak to na dané akci vypadá, a jestli tam náhodou někde není někomu špatně.

Co konkrétně účastníkům hudebních akcí nabízíte?

Účastníkům vlastně nabízíme hlavně informace, a to jak informace o nás jako službě, tak o drogách, jejich účincích, a o tom, jak přistupovat k lidem pod jejich vlivem, kteří potřebují pomoci. K účastníkům akcí samozřejmě nepřistupujeme výchovně, ani represivně. Naše komunikace je založena na nehodnotícím a přijímajícím přístupu, nejsme tam od toho, aby lidé přestali brát, nebo abychom ji za to nadávali. Pouze připomínáme, že je nutné na sebe v rámci experimentů dbát, dávat na sebe, i kámoše pozor.

Kromě těchto „soft“ věcí nabízíme takzvaný „HR (harm reduction - snižování rizik) materiál“, ten zahrnuje například filtry s aktivními uhlíky, určeny ke kouření směsí, špunty do uší, kondomy... K dispozici také máme množství vitamínů a minerálů, které je vhodné v průběhu akce doplňovat, společně s vodou. Nejraději jsme, když lze na akcích nabízet ovoce, které alespoň minimálně zaplní žaludek. A když se v průběhu večera stane nějaký průšvih, členové našeho týmu jsou také schopni poskytnout první pomoc a krizovou intervenci. Také si u nás může člověk na akci odpočinout, pokud s sebou máme náš chill out.

A pro řidiče, kteří akci opouští, máme pro jistotu alkotester.

Na jakých akcích vás můžeme potkat? Jak vás tam najdeme? Čekáte, až přijdou, nebo lidi, co potřebují vaši pomoc, aktivně vyhledáváte?

Obecně se zaměřujeme spíše na menší akce, různých žánrů, a snažíme se domlouvat přímo se samotnými organizátory. Máme také pár míst, kde jsme byli opakovaně. Lépe se vždy jedná s organizátorem, který už má sám vazby na místo, kde se bude akce konat.

Působíme jak venku, na open airech a fesťácích, tak na akcích v klubech. Co se týče konkrétních akcí, na jaře jsme byli např. na Žižkovské noci, v létě pak na High jumpu, Starák festu, Stop zevling festu, ale i na pár techno akcích.

Na open air akcích nás můžete najít v našem novém stánku, v klubech většinou na příhodném místě za stolem. Na některých akcích tě k našemu stánku dokonce dovedou šipky. Taky se vždycky můžeš obrátit na organizátory nebo na securiťáky, kteří o nás vědí, a jsme dohodnuti, že k našemu stánku budou odkazovat účastníky akce, kteří by mohli potřebovat naše služby. A jak už jsme se zmínili v některé z předchozích otázek, pokud je nás dost, a je to možné, snažíme se pohybovat i aktivně mezi lidmi.

S jakými omamnými a psychotropními látkami se nejčastěji na hudebních akcích setkáváte? Jaká témata řešíte?

Bavíme se s lidmi o alkoholu a marihuaně, jsou takovými „stálicemi“, ale výjimkou není ani užívání různých jiných látek, jako například extáze, MDMA, LSD a dalších halucinogenů, či různých medikamentů (sirupy a prášky na kašel, antidepresiva, léky na úzkost, atd.). Setkáváme se samozřejmě také s lidmi, kteří mluví o budivých látkách, jako kokain, pervitin a speed.

Lidi se zajímají o to, co všechno může způsobovat rekreační užívání těchto látek, ale bavíme se i o rizikových kombinacích. Dost často nám účastníci vlastně jen vyprávějí své zkušenosti, nebo zkušenosti někoho z jejich okolí. V případě, že by měli pocit, že už s něčím mají potíž, a že třeba užívání látky nemají pod kontrolou, tak máme s sebou kontakty na organizace a služby, které jim mohou pomoci se v dané situaci zorientovat, a nějak ji řešit.

Mnoho lidí drogy vyzkouší příležitostně, nebo je nějaký čas svého života bere pravidelně. Důležité je, aby tato životní etapa nezpůsobila nenávratné škody, aby těmto lidem zůstaly otevřené dveře k fajn životu. Z toho důvodu jsou tu streetworkeři a HR – harm reduction přístup, založený na snižování rizik. Jaká rizika jsou spojena s užíváním drog na párty?

Rizika jsou samozřejmě různá, od dehydratace a celkové únavy, přes špatné psychické rozpoložení po užití nějaké látky, až po velmi rizikové kombinace látek, u kterých může dojít až k život ohrožujícím stavům. Jak jsme ale říkali před chvílí, nejčastěji jsou lidé hodně opilí. Zde jsou rizika spojena s horší orientací, lidé nejsou opatrní a mohou se zranit, případně jsou ohroženi nejvíce tím, že někde usnou a něco se jim přihodí (riziko udušení zvratky, ale také je může někdo okrást, srazit je auto, mohou odněkud spadnout a tak…).

A co se týče intoxikace jinými látkami, při užití halucinogenů, či (a) stimulancií, často ve větším množství, hrozí toxická psychóza, pokud se člověk necítí v bezpečí, nebo nemá dobrou náladu a celkové rozpoložení, může prožít tzv. bad trip, a horší psychické stavy se mohou dostavit i později, při odeznívání účinků látek (tzv. na dojezdu). Vždy je nejlepší mít s sebou někoho, kdo ví co si člověk/kámoš dal, a ideálně si nedal s ním, aby ho „pohlídal“, případně předal info dál, v situaci, kdy by byla potřeba pomoc.

No a potom jsou tu potíže spojené s nedostatečným příjmem tekutin, ale také jiných látek (minerálů, vitamínů) při jejich zvýšeném výdeji (tělo, které je zatížené zpracováváním různých látek, jich spotřebuje více), takže se lidé mohou přehřívat, mohou mít křeče, případně může dojít k úplnému vyčerpání, ale s takovými případy jsme se zatím nesetkali. Snažíme se návštěvníky hlavně motivovat k tomu, aby pili i vodu, kterou většinou máme zdarma k dispozici.

V Čechách se teď hodně diskutuje o testování čistoty drog, jaká je situace s testováním u nás? A jaký je váš názor – proč by si lidé měli moct nechat na párty otestovat své drogy?

Z pohledu komplexnosti služeb na parties, by bylo testování látek určitě velkým přínosem. Nejlepší by samozřejmě bylo, aby byla na místě pojízdná laborka, aby se účastníci výsledky testu dozvěděli co nejdříve, ještě před tím, než si něco lupnou. Testy, které by byly zřejmě dostupnější, a lehce použitelné, jsou totiž vhodné pouze k detekci toho, jakou látku pilulka či prášek obsahuje, nesdělí nám však, kolik účinné látky tam je, a zda tam nejsou nějaké další, nebezpečné, příměsi. Bohužel, v rámci české legislativy, nejsou možné ani ty jednoduché testy, jelikož nakládat s OPL (omamnými a psychotropními látkami – pozn. red.) mohou pouze lidé s pověřením, a v jiném případě se jedná o trestný čin. Takže by bylo velkou výhrou, kdyby se legislativa změnila, či poupravila. Není asi výhrou si lhát do kapsy, že v ČR drogy na akcích nejsou. Jsou. A určitě je fajn vědět, zda nejsou nebezpečné!

Z pohledu člověka, který si přijede na akci užít a plánuje si to „zpestřit“ nějakou zajímavou látkou, co by měl ne/dělat, aby se choval vůči sobě zodpovědněji a snížil riziko zkažené párty nebo dokonce nějakého většího průšvihu?

Dobrým začátkem je „zpestřit“ si akci s lidmi, které znáš a důvěřuješ jim. Je to první krok k tomu, že se naladíš na příjemnější vlnu, anebo třeba i kámoše, který ten den nemá v plánu experimentovat, ale dohlídne na to, že se nic nepokazí. Pokud si člověk dává látku, se kterou nemá zkušenosti, měl by si dát nejdříve menší množství, počkat, jaký bude mít účinek, a až potom případně množství navýšit, předejde se tak předávkování. Je fajn mít aspoň nějaké info o látce předem, aby člověk nebyl úplně překvapený, co se děje. Samozřejmostí je dostatečně se před akcí najíst a napít. Doplňovat tekutiny (nejlépe čistou vodu) je důležité i v průběhu akce.

Pokud se stane něco, co nebylo součástí plánu (někdo upadne do bezvědomí, všem je po látce špatně, nebo mají jiné neadekvátní reakce), je nutné najít pomoc. Ať už je to stánek jako my, nebo kolegové z jiných organizací (HARDandSMART, DROP IN, atd.), stánek se zdravotníky, nebo volej RZS. Je důležité pracovníkům říct, co se stalo, a případně co bylo užito, aby se stav experimentátorů ještě nezhoršoval.

Pokud to nevypadá na to, že by stav ohrožoval život, ale člověk pod vlivem se necítí dobře, je fajn zkusit klid, méně podnětů, klidný hlas, tekutiny, případně uklidňující tělesný kontakt (dlaň na zádech, držení za ruku), někdy pomůže se vyzvracet, jindy si odpočinout/zdřímnout, případně něco sníst. Vždy záleží, co konkrétně to bylo za látku, a je fajn se dle toho přizpůsobit (není vhodné vyděšeného člověka pod vlivem halucinogenů zahlcovat doteky a povídáním, ani cpát jídlo do člověka, který hodně zvrací po alkoholu…).

Stává se na akcích, že někdo někomu něco nasype do pití, nebo je to jen umělý strašák? Setkáváte se s tím, je třeba si na akci pití hlídat?

Že by s tím za námi někdo přišel, si nevzpomínám. Každopádně se to stát určitě může, hlídat si pití je určitě dobrý způsob, jak snížit riziko na minimum. Také je fajn koukat po kamarádech a kamarádkách, kteří se třeba začnou chovat jinak než obvykle, a nenechat je odcházet samotné, či s cizími lidmi, bez zeptání se, jestli jsou v pohodě.

Jaký příběh z praxe ve vás zanechal silnou stopu?

Silnou stopu ve mně zanechal letošní High Jump, a to v negativní rovině. Jak asi víte, utopil se tam člověk, který nad ránem spadl/skočil do vody a už se nevynořil. Pátrací akce byla úspěšná, naneštěstí trvala hrozně dlouho a ten člověk už to bohužel nezvládl. Na tom bych chtěl ilustrovat to, že prevence a bezpečnosti není nikdy dost, obzvlášť když se na akci požívá alkohol a možná i jiné látky, a je v prostředí, které může být nebezpečné i samo o sobě. Toulat se nad lomem v žabkách, za slabého osvětlení a pod vlivem, to si prostě říká o problém.

Naopak veselé jsou mnohdy rozhovory s lidmi. Ti, co nás neznají, často přicházejí s různými teoriemi, co na akci děláme: od distribuce drog, přes kárání lidí, aby okamžitě přestali s konzumací všech látek, až po prodej merchandise. V takovém případě lidem vysvětlíme smysl našeho projektu, že drogy opravdu neprodáváme (ani pod pultem), k uživatelům a experimentátorům přistupujeme bez moralizování a předsudků, a že všechen „HR“ materiál poskytujeme zdarma.

Pokud má kámoš problém a harm reduction služba služba na akci není, co doporučujete? Jak můžu pomoci sám/a?

Určitě záleží na tom, co problém způsobilo. Pokud je jeho stav způsoben užitím návykových látek, je dobré s kámošem zůstat, odvést ho na klidnější místo, průběžně mu dávat napít nealka.

Pokud by se jeho stav zhoršoval nebo by opravdu nikdo nevěděl co dělat dál, měl by být kontaktován zdravotník, kteří jsou na větších akcích přítomni, a pokud ne, tak volat 155. Jak blíže postupovat je popsané výše.

Co dalšího byste rádi mladým lidem, kteří naše články čtou, řekli?

Follow harm reduction rules!

PARTYHARMreduction, moc děkujeme za rozhovor!

Líbilo se ti téma? Napiš nám o tom!

Některé věci by člověk rád prodiskutoval s někým dospělým, ale rodiče nebo učitelé ve škole se k tomu ne vždy hodí. Pokud máte, milí čtenáři, jakékoli další dotazy, nebo zkušenosti, o kterých chcete pokecat, neváhejte a stavte se u nás na našem anonymním a bezplatném poradenském chatu!

Související články:


Napište svůj názor

Psát reakce smí pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste zaregistrováni musíte se přihlásit.

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.