Co uvařit, když neumíš vařit. I.

Co uvařit, když neumíš vařit. I.

Ne vždycky je k dispozici mamá hotel, kde je servis až pod nos samozřejmostí, a proto je dobré být na takový den D připraven. Jenže často člověk záhy zjistí, že pokud si chce obstarat oběd nebo večeři v jiné podobě než chleba s máslem, čeká ho možný boj. Tedy, nemusí bojovat o jídlo doslova (i když pokud máš sourozence…), ale i tak není vaření pro úplné zelenáče taková legrace. Proto přinášíme super jednoduchá (a chutná!) jídla, která nepředstavují velkou kuchařskou výzvu, ale zároveň bohatě poslouží účelu.

TĚSTOVINY RULEZ!

Těstoviny budou opravdu Tvým nejlepším parťákem, jelikož jejich příprava je snadná a zároveň poskytují spousty variací, co se pokrmů týká.

Tady můžeš mrknout na jednoduchý a rychlý recept na těstoviny se zeleninovou směsí:

BUDEŠ POTŘEBOVAT

  • těstoviny (špagety, vrtule…)
  • 1 rajče/paprika (záleží, co máš k dispozici)
  • 1 stroužek česneku (lze použít také medvědí nebo sušený česnek)
  • ½ cibule nebo 1 malá cibule
  • oregano/bylinky či koření italského typu
  • kečup/rajský protlak
  • olej
  • sůl

MŮŽEŠ VYLEPŠIT

  • šunka/jakýkoliv zbytek uzeniny/tuňák
  • kukuřice v plechovce
  • sušená rajčata

POSTUP

  • Do většího hrnce nalij vodu a čekej, než se začne vařit (= začne probublávat). Hrnec přiklop poklicí, aby se voda přivedla k varu rychleji. Když se voda začne vařit, osol ji (cca 2-3 větší špetky).

  • Těstoviny vhoď do vroucí vody (pokud nemáš v oku množství, pomoz si talířem – nasyp do něj o něco MENŠÍ množství, než by sis naložil/a porci, těstoviny totiž během vaření „nabudou“) a promíchej. Hrnec nech bez poklice (jinak by Ti voda brzo začala utíkat z hrnce) a nastav si minutku (nebo časovač v telefonu) na 6-10 minut. Jestli vaříš špagety, postupuj podle instrukcí na obale.

  • Než se uvaří těstoviny, na pánvi rozpal malé množství oleje (aby sotva omastil povrch pánve) a po rozpálení přidej nadrobno nakrájenou cibuli (ozkoušej vhozením kostičky cibule – pokud se lehce smaží, je dostatečně rozpálený). Po krátkém orestování přihoď nakrájenou uzeninu/tuňáka (pokud máš) a pár minut pomíchej. Plamen udržuj spíše střední až mírný.

  • Přidej nakrájenou zeleninu (+ sušená rajčata, kukuřice…). Opět nech krátce restovat a občas promíchej.

  • Směs okořeň oreganem a přidej česnek.

  • Pokud jsi zastánce kečupu, přidej i ten – alternativou je rajský protlak, který není tak sladký. Výhodou kečupu je i více „omáčková“ konzistence směsi.

  • Po uvaření těstovin slej vodu (chňapky jsou kámoš!) a můžeš servírovat – na těstoviny přijde hotová směs a pokud si chceš jídlo ještě vylepšit, zasyp trochou sýra a bazalky.

Celková doba přípravy: do 30 minut

Nezapomeň, že můžeš náš těstovinový „tip“ dle libosti měnit podle sebe a dostupných surovin – čistě zeleninová varianta, kuřecí maso, přidání pesta… Variant není málo a téměř vždy doma najdeš něco, co Ti může posloužit!


Napište svůj názor

Psát reakce smí pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste zaregistrováni musíte se přihlásit.

Souhlas s cookies

Používáme pouze "funkční" cookies nutné pro provoz webu.

Více o GDPR.